Ny musiktjänst ska ge svenska bilförare lägre drivmedelskostnad och minska klimatpåverkan

Hastighetsöverträdelser i trafiken ökar bränsleförbrukningen och lämnar djupa hål i bilförarnas plånböcker. Nu har energi- och drivmedelsbolaget St1 utvecklat Sound Driving. En musiktjänst som spelar musiken för fort om du kör för fort.

Enligt en uträkning baserad på siffror från Trafikverket skulle svenskarnas drivmedelskostnader minska med över 2 miljarder kronor per år om alla höll hastigheten*. För att bidra till en sund bilekonomi har energi- och drivmedelsbolaget St1 tagit fram en musiktjänst som spelar musiken för fort om du kör för fort.

”Vi ser det som vårt uppdrag att bidra till en bra bilekonomi för alla som behöver bilen i vardagen. Vid sidan om att erbjuda låga drivmedelspriser vet vi att körstil och hastighet kan göra stor skillnad för drivmedelsförbrukningen”, berättar Faisal Ouahid, Marknads- och informationschef på St1 Sverige.

Ur ett tekniskt perspektiv kan Sound Driving via din mobiltelefons gps se var du är, vilken hastighetsbegränsning som gäller där du är och hur snabbt du färdas. Om du kör över den tillåtna hastigheten kommer musiken att börja spelas för fort.

”Initiativet är sprunget ur begreppet nudging, ett verktyg som kan användas för att på olika kreativa sätt förändra människors beteende.Det går att jämföra med pipet man hör om man inte satt i bilbältet, en tydlig och viktig påminnelse om att det är dags att lätta på gasen”, berättar Björn Hedensjö, Beteendevetare och psykolog.

Det är inte bara plånboken som mår bra av lägre hastigheter. Om alla svenska bilförare höll hastighetsbegränsningarna skulle koldioxidutsläppen i Sverige minska med 300 000 ton på ett år.

”Det finns väldigt mycket att vinna på en lugnare körstil, både för plånboken och klimatet. Vi hoppas Sound Driving har en positiv inverkan på hur vi alla kör”, säger Faisal Ouahid, Marknads- och informationschef på St1 Sverige.

St1 har gjort sig kända på den svenska marknaden för deras obemannade stationer och låga priser. Vid sidan om låga priser strävar St1 efter att utveckla nya energilösningar som minskar miljöpåverkan. Syftet med Sound Driving är att göra ännu mer för svenskarnas bilekonomi samtidigt som man uppmärksammar hur körstil även påverkar klimatet. Musiktjänsten är helt kostnadsfri att använda och finns tillgänglig på St1s webbplats.

*Trafikverket beräknar att hastighetsöverträdelser ökar koldioxidutsläppen med 300 000 ton per år i Sverige. Det motsvarar 50 000 bilresor runt jorden om man räknar att ett varv är 40 000 km och att man kör en genomsnittlig personbil som släpper ut 140 g/km. Räknat på ett drivmedelspris om 20 kr/liter och en genomsnittlig drivmedelsförbrukning om 0,74 liter/mil kostar därmed hastighetsöverträdelser så mycket som 2 960 000 000 kr per år för svenska bilförare. Exemplet grundas på Trafikverkets senaste siffror samt dagens förbrukning av en genomsnittlig personbil.

St1 Nordic Oy:s vision är att vara den ledande producenten och försäljaren av CO₂-medveten energi. Koncernen arbetar med forskning och utveckling i syfte att ta fram ekonomiskt bärkraftiga energilösningar som minskar miljöpåverkan. St1 fokuserar på marknadsföring av bränslen, oljeraffinering och förnybara energilösningar som sofistikerade avfallsbaserade biobränslen och industriell vindkraft. Koncernen har 1 270 butiks- och tankstationer under varumärkena St1 och Shell i Finland, Sverige och Norge. St1 har sitt huvudkontor i Helsingfors och sysselsätter för närvarande över 1 000 personer. www.st1.com

För frågor, kontakta:
Faisal Ouahid
Marknads- och informationschef, St1 Sverige
Tfn 08-5554 80 01
Epost faisal.ouahid@st1.com 

arrow-right
Föregående
Ny St1 Biogasstation i Strängnäs öppen för alla

01.06.23

Nästa
Shellstationerna skyltas om till St1

28.09.23

Mer intressant läsning

Se alla inlägg