Vanliga frågor och svar

Här har vi samlat de allra vanligaste frågorna så att du snabbt och enkelt ska kunna finna de svar du söker

Kundservice

Här kan du få svar på dina frågor, vi har samlat de allra vanligaste här nedan för att du enkelt ska hitta rätt. Behöver du komma i kontakt med oss hittar du våra kontaktuppgifter här.

Allmänna frågor

Reservation bank-/kreditkorts köp

VISA och Mastercard har infört nya krav som gäller för samtliga drivmedelsbolag i Sverige. Varje gång du ska tanka via en kontoautomat utomhus, skickas en så kallad auktorisationsförfrågan på 2 000 kronor till kortutgivaren (VISA eller Mastercard) så fort du fört in kortet i terminalen och knappat in din pinkod. Kortutgivaren kontrollerar om det finns minst 2 000 kr på kontot eller inte. Följande gäller:

Saldo minst 2 000 kr: I det fall det finns minst 2 000 kr på kontot, reserveras hela beloppet (2 000 kr) av kortutgivaren (VISA eller Mastercard). När tankningen är avslutad ska kortutgivaren ta bort reservationen och ersätta denna med det belopp som det faktiskt har tankats för. Du debiteras för köpet i samband med att transaktionen registreras på kortet/kontot. Om reservationen mot förmodan inte tagits bort, rekommenderar vi att du kontaktar din kortutgivare som kan hjälpa dig att ta bort reservationen.

Saldo understiger 2 000 kr: Det går självklart bra att tanka och betala med kort där kontosaldot är mindre än 2 000 kr. Då reserveras istället kvarvarande saldo på kontot. Så fort tankningen är avslutad ska kortutgivaren ta bort reservationen och ersätta denna med det belopp som det faktiskt har tankats för. Om reservationen mot förmodan inte tagits bort, rekommenderar vi att du kontaktar din kortutgivare som kan hjälpa dig att ta bort reservationen.

Var finns St1-stationerna?

Du hittar enkelt våra stationer i vår kartfunktion.

Vilka betalningssätt gäller på St1-stationerna?

På alla våra stationer kan du välja att betala med svenska St1-kort, Shell-kort eller de största bank- och kreditkorten som Visa, Mastercard med flera. Du kan även betala med vår app St1 Mobility.

St1 Mobility

Hur kommer jag igång med St1 Mobility så att jag kan betala mitt drivmedel på St1 direkt med mobilen?

 

Ladda ner St1 Mobility från App Store eller Google Play. Sedan registrerar du dig och lägger du till ett valfritt bank- eller kreditkort i appen. Apple Pay går också bra. Nu kan du tanka!

 

Jag kan inte verifiera mitt konto, vad kan det bero på?

När du registrerar dig i appen så kommer du få ett email där du ska verifiera dig. När du har gjort det kan du fortsätta din registrering i appen. Du behöver ha din email klient på samma enhet som du laddar ner appen på för att kunna verifiera dig. Har du inte din email-klient på samma enhet går det bra att använda Apple- eller Google ID vid registrering.

Varför kan jag inte lägga till mitt kort?

 

Det går endast att lägga till VISA eller Mastercard i St1 Mobility appen. Kontrollera att kortet är giltigt samt att det är öppet för köp online.

 

Kan jag lägga till vilket kort som helst?

Det går bra att lägga till vilket VISA eller Mastercard som helst.

Varför hittar inte appen min position?

 

Sannolikt handlar det om att du behöver tillåta platstjänster i din mobiltelefon. Prova igen efter att du tillåtit platstjänster i din mobil.

 

Var kan jag hitta mina kvitton?

För att se dina kvitton i St1 Mobility-appen klickar du på din profil och väljer "Kvitton". Möjligt att ladda ner, alternativt skicka kvittot till din mejl.

Kan jag avbryta en tankning direkt i appen?

 

Om du vill avbryta en pågående tankning behöver pumphantaget hängas tillbaka på sin plats.

 

Har jag någon rabatt på drivmedel?

På Shell får du 15 öre rabatt per liter när du tankar med St1 Mobility. Som premiärerbjudande ger vi 30 öre per liter på Shell till och med den 30 april 2024.

 

Vad behöver jag göra för att utnyttja de erbjudanden som finns i appen?

För att kunna nyttja våra erbjudanden i appen behöver du först registera ett användarkonto.

 

Hur avslutar jag mitt användarkonto?

Du kan avsluta ditt konto i Profil-menyn under Kontouppgifter. När du raderar kontot förlorar du all sparad information i appen så som kvitton, betalningsinformation och biltvättskoder.

 

Hur lång tid tar det innan mitt konto försvinner?

När du väljer att avsluta kontot i appen skickas det ett ärende till St1s kundservice. Från att ärendet är hanterat hos kundservice är informationen i appen inte längre tillgänglig. Däremot tar det en (1) månad innan kundinformationen försvinner helt.

St1 Privatkort

Varför kan jag inte ansöka om St1 privatkort?

Allt fler kunder väljer bort plastkort i plånboken. Därför satsar vi på St1 nu helhjärtat på att utveckla digitala tjänster som ska underlätta vardagen för våra kunder.

Kan jag betala parkering med kortet?

Ja, du kan betala på alla parkeringsställen som inte kräver chip, där du ser St1-loggan.

Kan jag handla i butik med St1 Privatkort?

Du kan handla och betala med St1 privatkort i butikerna på Shells bemannade stationer.

Jag har tappat mitt kort, mitt kort fungerar inte. Vad gör jag?

Vardagar mellan 08.00-17.00 ringer du direkt till vår Kundservice på telefon 0771-369 369. För kortspärr efter kontorstid ringer du till vår spärrservice som har öppet dygnet runt, telefon 020-46 17 70. Du kan även välja att spärra ditt kort på Mina sidor.  Nytt kort och kod som ersätter det spärrade kortet skickas till dig automatiskt om du inte själv begärt något annat. Av säkerhetsskäl skickas de i separata kuvert och med ett par dagars mellanrum. Normalt har du det nya kortet och koden inom en vecka från spärrtillfället.  

Kan jag välja en egen PIN-kod till mitt kort?

För närvarande kan du inte välja din egen PIN-kod.

Jag har slagit fel PIN-kod och mitt kort blev spärrat, vad gör jag?

Har du slagit fel kod tre gånger blir ditt kort spärrat i 24 timmar, men sedan fungerar det som vanligt igen. Behöver du beställa en påminnelse på PIN-koden kan du enkelt göra det via Mina Sidor. Har du inte skaffat inloggning till Mina Sidor än kan du snabbt göra det här. Det går också bra att kontakta Kundservice på e-post kundservice@st1.se eller telefon 0771 369 369 (helgfria vardagar 08.00-17.00).

Vad får jag för rabatt med mitt kort?

Vår prisidé är att det ska vara billigt att tanka på alla St1s automatstationer, därför har vi alltid ett lågt och konkurrenskraftigt pris för alla. 

Cashkort

Viktig information om Cashkort

Vi lägger ned Cashkortet 31 december 2023, läs mer här

Kan jag använda mitt Cashkort var som helst?

Cashkortet gäller för inköp av drivmedel på samtliga St1-stationer och inköp av drivmedel i betalterminal utomhus på samtliga Shellstationer i Sverige.

Mina sidor

Hur loggar jag in på Mina sidor?

För att få tillgång till Mina sidor behöver du ha ett aktivt St1-konto. Första gången du loggar in på Mina sidor behöver du ditt kontonummer. 

Jag har glömt mitt lösenord till Mina sidor, vad gör jag?

Om du har glömt ditt lösenord kan själv gå in på Mina sidor och klicka på "Glömt lösenord". Du kan också få det skickat till dig igen via e-post. Du anger adress för e-post och mobilnummer när du anmäler dig till Mina sidor första gången. Du kan förstås även ändra och/eller komplettera dina uppgifter i efterhand. 

Kan jag se mina kontoutdrag på Mina sidor?

Ja, med Mina sidor får du snabb och enkelt överblick över dina transaktioner i ditt kontoutdrag.

Kontoutdrag och betalning

Hur kan jag betala min faktura?

Här är våra olika alternativ:

E-faktura
Med e-faktura får du dina räkningar till din internetbank istället 
för via mail eller hem i brevlådan. Så fort du får en ny faktura får du besked om det när du loggar in. OCR-nummer och all annan information är redan ifylld och du betalar med några enkla klick.

Autogiro
Med autogiro dras fakturans summa direkt från ditt konto på 
rätt dag. Du behöver alltså inte fylla i vare sig OCR-nummer eller hålla reda på förfallodagar. Enklare blir det inte.

Kivra
Kivra är en digital brevlåda med ständigt fler funktioner – som 
smidig fakturabetalning. OCR-nummer och all annan information är redan ifylld. Du betalar med några få klick och godkänner med Mobilt BankID.

Pappersfaktura
Varje månad får du en faktura skickad hem till dig med månadens samlade köp.

Hur får jag mitt kontoutdrag?

Du kan få ditt kontoutdrag digitalt via Kivra, anmäl dig via deras hemsida kivra.se. Via din internetbank kan du anmäla dig till e-faktura från oss om du hellre vill det. Du kan även få ditt kontoutdrag via SMS eller via post till din fysiska brevlåda.

Har du St1 Mastercard kan du få din faktura via PDF på den e-post du angivit, eller se dina transaktioner direkt i St1 Appen.

Vilken ränta får jag?

Om du delbetalar betalar du en kreditränta, fn 17,75% årsats. När du delbetalar får du också en avi-avgift på 9 kr. För mer detaljer läs våra Kontobestämmelser.

Har du St1 Mastercard kan du läsa mer om din ränta och kredit här.

Kan jag delbetala?

Ja, du kan delbetala. På kontoutdraget återfinns fältet "Lägsta belopp vid delbetalning", där du alltid hittar ett lägsta belopp som skall betalas varje månad. Utöver det har du två betalningsfria månader per år, dessa kontoutdrag känner du igen genom att beloppet är 0 kr  i fältet "Lägsta belopp vid delbetalning"

När är brytdatum för nästa fakturering?

För dig som har St1 Privatkort bryts fakturaperioden den 9:e - 13:e varje månad. Aktuella brytdatum kan du se nedan. Alla periodens köp som bokförs innan brytdatumet kommer med på din faktura. Det kan innebära att det kan förekomma att köp du gjort i anslutning vid brytdatumet kommer först på nästkommande faktura.

Här är en lista på olika brytdatum
2023-11-09
2023-12-10
2024-01-11
2024-02-12
2024-03-11
2024-04-11

Kan jag få en kopia på mitt kontoutdrag?

Ja, på Mina sidor kan du snabbt och enkelt ta fram ditt kontoutdrag. Har du inte tillgång till Mina sidor är du varmt välkommen att kontakta vår Kundservice, så hjälper vi dig.

Hur blir jag av med aviavgiften?

Om du betalar hela summan som finns i rutan "Lägsta belopp vid delbetalning", får du inga aviavgifter.

Kan jag undvika pappersfakturaavgiften?

Ja, om du anmäler dig till Kivra (en digital brevlåda) eller om du väljer e-faktura via din internetbank så behöver du inte betala någon pappersavgift. Du kan också anmäla dig till SMS avisering via Mina Sidor. 

Hur kan jag nyttja en betalningsfri månad på mitt St1 Privatkort?

Om beloppet i rutan "Lägsta belopp vid delbetalning" är 0 kr så kan du utnyttja en betalningsfri månad (du har två sådana per år). Du betalar då enbart en avi avgift på 9 kr.

Vad är mitt tillgängliga saldo?

Har du St1 Privatkort får du kostnadsfri tillgång till Mina sidor där du kan ha koll på allt som händer kring dina kortköp. Du kan bland annat se ditt aktuella saldo, spärra kort, beställa PIN-kod, se dina transaktioner samt ladda ned och spara dina kontoutdrag/fakturor. Har du St1 Mastercard får du en snabb överblick i St1 Appen.

Hur anmäler jag en adressändring?

När du byter adress behöver du anmäla det till oss genom att kontakta vår Kundservice på e-post kundservice@st1.se eller telefon 0771 369 369 (helgfria vardagar 08.00-16.00).

Hur spärrar jag mitt kort?

Om du behöver spärra ditt St1-kort:

Spärra kort dygnet runt, ring: 020-46 17 70
Från utlandet ring: +800 204 617 70

Automatpriser

Hur ofta uppdaterar ni era priser?

Våra lokala priser justeras ständigt, ibland flera gånger samma dag, så att de är konkurrenskraftiga. Vi gör cirka 1 000 priskontroller varje dag.

Vad innebär automatpris?

Vår prisidé är att det skall vara billigt att tanka hos oss. Därför har vi bara automatstationer. Tack vare effektiv drift och smarta lösningar kan vi vara konkurrenskraftiga och ha ett lågt automatpris på våra stationer. På stationens prisstolpe skyltar vi alltid med vårt aktuella låga pris. Titta och jämför gärna själv.

Läs mer om våra automatpriser här.

Företagskund?

Här hittar du svar på dina frågor!