Ny St1 Biogasstation i Strängnäs öppen för alla

Nu kan både bussar, yrkestrafik och privatbilister tanka biogas i Strängnäs. Den 23 maj öppnar energibolaget St1 en publik biogastankstation på Harvstigen 1 i Strängnäs.

Strängnäs kommun och Region Sörmland slöt 2021 ett avtal där all kollektivtrafik är klimatneutral. Sedan dess drivs alla bussar som trafikerar Strängnäs kommun med biogas och alla stadsbussar går på el.

– Kollektivtrafiken är klimatneutral sedan 2021 och nu kan även yrkestrafik och privatbilister tanka biogas i Strängnäs, det är ett stort steg på vägen mot kommunens mål om att vara klimatneutrala år 2040, säger Jacob Högfeldt, kommunstyrelsens ordförande i Strängnäs kommun.

Tack vare bussavtalet kom infrastrukturen för biogasanläggningen på plats och St1 som levererar gas till bussarna kan nu alltså även öppna den publika biogastankstationen.

– St1 distribuerar biogas till såväl affärskunder som privata kunder. Genom vårt nätverk kan du tanka biogas på omkring 80 stationer. Användandet av biogas kan reducera utsläppen märkvärt i jämförelse med traditionell diesel. Vi är väldigt glada över att kunna öppna vår nya biogasstation, säger Daniel Wandebäck Retail direktör för St1 Sverige.  

St1 är experter på såväl produktion som distribution
I Sverige är St1 en ledande spelare på marknaden för biogas där man har sex produktion- och uppgraderingsanläggnignar för biogas. Varav två är delägda företag, Söderåsen Bioenergi AB och Falkenberg Biogas AB. St1 är i byggnadsfasen för en uppgraderings- och förvätskningsanläggning i Sobacken, Borås. Projektet startade under hösten 2022 och biogasanläggningen förväntas stå färdigt i slutet av 2023.  

St1 har också ingått ett samarbete med företaget Valio där man i ett gemensamt företag, Suomen Lantakaasu Oy, planerar att bygga Finlands största biogasanläggning i norra Savo-regionen. I anläggningen kommer man att producera förnybar biogas av gödsel från mjölkgårdar och restprodukter från jordbruket som ska bli bränsle för tung transport. Planen är att till 2030 uppnå en kapacitet på upp till 1 terawattimme (TWh).

St1 är ett modernt energiföretag med visionen att vara den ledande producenten och försäljaren av CO2-medveten energi. Stationsnätet i Sverige består av ca 480 stationer. Av dem är drygt 280 St1-stationer, drygt 100 servicestationer under varumärket Shell och ca 100 stationer är speciellt anpassade för tung trafik under varumärket Shell TruckDiesel. För mer information, se www.st1.se 

För frågor kontakta:
Frida Nilsen Mrad
Communications Manager St1 Sverige

0761482842

Daniel Wandebäck 
Retaildirektör St1 Sverige 
0761297259

 

arrow-right
Föregående
De djupa brunnarna i anknytning till St1s geotermiska pilotprojekt i Otnäs överlämnas till forskning

24.01.23

Nästa
Ny musiktjänst ska ge svenska bilförare lägre drivmedelskostnad och minska klimatpåverkan

04.06.23

Mer intressant läsning

Se alla inlägg