Brad, en småstadscowboy som gillar låga priser

Brad döptes egentligen Anders, men han kände sig aldrig som en Anders. Brad fick det bli. Namnet godtogs av Skatteverket på hösten 2014. Även om han bor i en småstad i mellersta Sverige, kommer alltid hjärtat höra hemma långt borta på de vidsträckta, dammiga slätterna i vilda västern. För honom är det viktigt att lägga pengarna på rätt saker. Boots och skinnjacka kan få kosta på. Drivmedel? Not so much. I filmen ser du honom i en patinerad mörkbrun skinnjacka med ordet Låga vackert broderat på ryggen. Yeehaw!

Hästtrailer med en bild på en vit häst och texten Låga på

När islandshästen Låga reser, gör hon det med elegans

Pelles kärlek till hästen Låga är något utöver det vanliga. Det ser man på den vackra hästtransporten. Att bilden på den vita vackra springaren med vingar inte riktigt påminner om islandshästen där inne spelar mindre roll. Det handlar om att visa hur han ser på Låga, tycker Pelle. En livlig och viljestark häst med ett gudomligt hjärta. Förutom kärleken till Låga är Pelle särskilt förtjust i de tusentals priskontroller som St1 gör varje dag.

Tatuerad arm med texten Låga

Kajsa är en sökare. Ständigt på jakt efter nya upplevelser – och låga priser.

Kläderna är noggrant utvalda av lokala designers och varje plagg bär på en historia, sann eller påhittad, som speglar hennes inre resor, erfarenheter och attityd till livet. Till och med tatueringen på hennes högra underarm bär på en historia och ett symboliskt värde, tror vi. Det står i alla fall Låga.

Hos oss finns bara låga priser

Att erbjuda drivmedel med lågt pris finns i vårt DNA. Vi gör mer än 1.000 priskontroller varje dag, och ofta flera gånger om dagen, för att säkerställa att vi erbjuder ett lågt och konkurrenskraftigt pris på alla våra St1-stationer i Sverige. Så även när priserna förändras kraftigt säkerställer vi att vi har ett lågt pris. 

Här på hemsidan visar vi ett urval av våra obemannade och effektiva drivmedelsstationers priser på bensin, diesel och E85.

Mobiltelefon som snurrar med St1 Mobility på skärmen

Mobilare vardag och app-unika erbjudanden

Med vår nya app är vår ambition att ge dig som är på väg en mobilare vardag. St1 Mobility låter dig tanka kortlöst på landets 450 St1- och Shell-stationer – snabbt, smidigt och säkert med kvittot direkt i mobilen. Appen ger dig också unika erbjudanden från vägens godaste matdestinationer PLOQ och Välkommen in! som du hittar intill Shell.

Tanka till lågt pris på St1

På St1 tankar du billig bensin, diesel och E85/etanol.

Varje dag jobbar vi hårt för att du ska kunna tanka billigt. Därför har vi cirka 300 "prisspioner" över hela landet som gör runt 1 000 priskontroller varje dag. Våra lokala priser justeras ständigt så att de är konkurrenskraftiga. Här ser du ett urval av våra bensinstationer med lågt pris från vår senaste uppdatering. 

Hand som tankar röd bil

Hur bestäms priserna på bensin och diesel?

Priserna på råolja och drivmedel styrs främst av råvarupris, internationellt produktpris, valutakurser som dollar och euro och skatter. Vid tillverkning av drivmedel tillkommer kostnader för raffinering, transport och lagring. De här faktorerna är svårt för oss att påverka. Istället fokuserar vi på att driva våra bensinstationer så effektivt vi kan med låg kostnad. Och vi har bara drivmedel, inte mycket annat som ofta kostar mer än det smakar. På stationens prisstolpe och pumpar ser du alltid vårt aktuella pris. Titta och jämför gärna med andra på orten.

Vit bil vid en St1 station

Våra "prisspioner"

Lite drygt 300 prisspioner spanar på och rapporterar drivmedelspriserna på den lokala marknaden till oss på St1. Flera gånger per dag, alla dagar i veckan året runt får vi nya aktuella rapporter. Med hjälp av dem får St1-stationerna ett konkurrensmässigt lågt pris på drivmedel dygnet runt – alla dagar i veckan.

Råvarupriset

Råolja och förnyelsebara råvaror handlas på råvarubörser runt om i världen och priset styrs av utbud, efterfrågan och för förnyelsebara råvaror av hållbart ursprung. Politisk oro eller naturkatastrofer i oljeproducerande länder är faktorer som kan minska utbudet och därmed påverka priset. Efterfrågan styrs av den ekonomiska utvecklingen i tillväxtmarknader och konjunkturläget i de större ekonomierna. I massmedia är det ofta det här området som nämns. När priserna ändras på råvaror får det ofta genomslag på drivmedlet som säljs på stationerna.

Världsmarknadspris – bensin, diesel, HVO, FAME och etanol

Rotterdam är råvarumäklarnas handelsplats för bensin, diesel, HVO, FAME och etanol i nordvästra Europa. Priset på bensin, diesel, HVO, FAME och etanol i Rotterdam blir referensvärdet som raffinaderier använder vid försäljning av den färdiga produkten. Liksom för oljan påverkas priset av tillgång och efterfrågan. Konjunkturläge, raffinaderikapacitet och lagervolymer i USA och Europa påverkar också. Beroende på säsong kan priserna för bensin och diesel vara olika. När vi på norra halvklotet kör mer bil ökar efterfrågan på bensin och därmed även priset. Sommartid brukar efterfrågan på bensin öka när fler åker längre sträckor.

Förnyelsebara råvaror

I Sverige måste alla förnyelsebara råvaror vara möjliga att följa till dess ursprungsland. Kravet är att alla råvaror ska ha ett hållbart ursprung för att blandas i bensin eller diesel. De förnyelsebara råvaror som vi använder idag är HVO, FAME och etanol. Idag är det 5 % etanol i bensinen och ca 30 % HVO och FAME i diesel. St1 är det första drivmedelsbolaget som visade alla produkters ursprung på hemsidan.

Valuta, skatt och moms

Eftersom råolja och den raffinerade produkten prissätts i dollar på världsmarknaden och etanol prissätts i euro, spelar även svenska kronans värde mot dollar och euro en avgörande roll för bensin och dieselpriset. När den svenska kronan minskar i värde, ökar priset för oss och när kronan stärks blir det billigare att tanka.
Koldioxidskatt, energiskatt och moms utgör ungefär 60 procent av priset på bensin. Skatten har därför effekt på priset för drivmedel, men de ger också statskassan ett betydande tillskott. Under ett år betalar vi som tankar i Sverige cirka 60 miljarder kronor i olika skatter på drivmedel. Pengarna används till vår gemensamma välfärd. Skatter har också under de senaste decennierna utgjort ett viktigt styrmedel för att påverka vilken typ av drivmedel vi ska tanka för att samhällets miljömål ska uppnås.

Lokala priser

Varje dag varierar priset på bensinstationer runt om i Sverige. Detta beror på konkurrensen mellan de olika bolagen på orten. För att kunna erbjuda konkurrenskraftigt pris har St1 över 300 prisbevakare runt om i landet som rapporterar in konkurrenters priser flera gånger per dag.

Biogas, Bensin, Diesel, HVO100, E85 och Fordonsgas

Våra drivmedel

Det ska vara enkelt för dig att tanka och att tanka rätt. Du behöver bara svänga in till oss och välja det drivmedel som är avsett för din bil. 

Bensin 95 E10

Bensin

Bensin är ett populärt drivmedel som vi jobbar hårt för att miljöanpassa.

Diesel

Diesel

St1 erbjuder en prisvärd diesel som innehåller en hög andel förnybara komponenter.

E85

E85

E85 är ett etanolbaserat bränsle för tankning i FFV-bilar (Fuel Flexible Vehicle).

HVO100

HVO100

HVO100 är ett förnybart dieselbränsle som tillverkas av slakteriavfall, skogsavfall, växtoljor och andra rester från växtriket.

fordonsgas

Fordonsgas

Fordonsgas från St1 är en blandning av förnybar och fossil metangas för tankning i bilar anpassade för naturgas/gas.