Vanliga frågor och svar

Allmänna frågor

Vem erbjuder betaltjänsten?

St1 Finance AB, ett betalningsinstitut som övervakas av Finansinspektionen.

Var kan jag betala med St1 Mastercard?

St1 Mastercard fungerar i alla butiker, nätbutiker, uttagsautomater och wallet-tjänster som är försedda med Mastercard-symbol.

Hur återkallar jag min ansökan om betaltjänst, kontokredit och St1 Mastercard?

Du kan återkalla din ansökan genom att ringa till St1 Finance kundservice på tel. 08 555 484 10

Hur säger jag upp betaltjänsten, kontokrediten och St1 Mastercard?

Du kan säga upp St1 Betaltjänst, kontokredit och St1 Mastercard genom att ringa St1 Finances kundservice på tel. 08 555 484 10

Hur kommer jag igång med Apple Pay?

Tanka ner St1 Appen på App Store. 1. Skaffa ett St1 Mastercard direkt i appen. Det är kostnadsfritt och du laddar ner kortet direkt i appen så det är inget du behöver bära omkring på. Men det är nyckeln till Apple Pay och andra framtida betalfunktioner i appen. 2. Anslut till Apple Pay. Klicka bara på ”Anslut till Apple Pay” i appen och följ instruktionerna, det är enkelt och går snabbt. 3. Nu kan du betala på alla ställen i världen som tar emot Apple Pay bara genom att hålla fram din mobil och signera med Touch ID. I takt med att ännu fler betalningsmöjligheter och funktioner läggs till så kan du enkelt uppdatera till dem.

Reservation bank-/kreditkorts köp

VISA och Mastercard har infört nya krav som gäller för samtliga drivmedelsbolag i Sverige. Varje gång du ska tanka via en kontoautomat utomhus, skickas en så kallad auktorisationsförfrågan på 1 500 kronor till kortutgivaren (VISA eller Mastercard) så fort du fört in kortet i terminalen och knappat in din pinkod. Kortutgivaren talar direkt om för kontoautomaten om det finns minst 1 500 kr på kontot eller inte. Här nedan har vi förtydligat vad som sker beroende på vilket saldo som finns på kontot:

Saldo minst 1 500 kr: I det fall kortutgivaren svarar kontoautomaten att det finns minst 1 500 kr på kontot, reserveras hela beloppet (1 500 kr) av kortutgivaren (VISA eller Mastercard). Så fort tankningen är avslutad ska kortutgivaren ta bort reservationen och ersätta denna med det belopp som det faktiskt har tankats för. Om du t.ex. tankar för 400 kr ändras således reservationen från 1 500 kr till 400 kr och differensen på 1 100 kr görs tillgängligt på kontot igen. Du debiteras för köpet i samband med att transaktionen registreras på kortet/kontot. Om reservationen mot förmodan inte tagits bort, rekommenderar vi att du kontaktar din kortutgivare som kan hjälpa dig att ta bort reservationen.

Saldo understiger 1 500 kr: Det går självklart bra att tanka och betala med kort där kontosaldot är mindre än 1 500 kr. Då reserveras istället kvarvarande saldo på kontot. Så fort tankningen är avslutad ska kortutgivaren ta bort reservationen och ersätta denna med det belopp som det faktiskt har tankats för. Om reservationen mot förmodan inte tagits bort, rekommenderar vi att du kontaktar din kortutgivare som kan hjälpa dig att ta bort reservationen.

FuelPay

Hur kommer jag igång med FuelPay så att jag kan betala mitt drivmedel på St1 direkt med mobilen?

Det första du behöver göra är att ladda ner St1-Appen och registrera dig. Därefter lägger du till ett valfritt bank- eller kreditkort i appen. Börja med att klicka på ikonen "Min info" längst ner i appen. Längst upp till höger på denna sida hittar du en gul cirkel med ett vitt plustecken. Klicka på den symbolen och följ anvisningarna.

Kan jag lägga till mitt St1 Mastercard?

Absolut, det går jättebra.

Varför hittar inte appen min position?

Sannolikt handlar det om att du behöver tillåta platstjänster i din mobiltelefon. Prova igen efter att du tillåtit platstjänster i din mobil.

Varför kopplas inte min mobil mot pumpen?

Detta kan bero på lite olika saker, t ex att någon annan har valt samma pump, att du behöver tillåta internetköp för ditt kort eller att det saknas täckning på ditt kort. Försök gärna igen.

Varför har mitt kort belastats med 1 kr när jag lade till det i appen?

I samband med att du lägger till ett nytt bankkort i St1-Appen kan det hända att du får en reservering på 1 kr. Det är inget belopp som St1 debiterar dig utan beloppet reserveras av kortutgivaren och du får tillbaka beloppet direkt eller efter ett par dagar, det är lite olika rutiner hos respektive kortutgivare.

Kan jag avbryta en pågående tankning direkt i appen?

Om du vill avbryta en pågående tankning behöver pumphantaget hängas tillbaka på sin plats - det går för närvarande inte att avbryta en tankning genom att klicka på en knapp i appen.

Varför får jag inte upp kartan när jag ska navigera mot en St1-station för att tanka med FuelPay?

Detta beror mest sannolikt på att standardkartan som ska finnas i din telefon har avinstallerats vid något tillfälle. Vänligen installera kartan igen och gör ett nytt försök. 

Säkerhet

Kan jag använda kontaktlös betalning av misstag? Är det säkert att använda kontaktlös betalning?

Kontaktlös betalning är säkrare än en vanlig kortbetalning, eftersom du slipper mata in PIN-koden och undviker därmed risken att någon obehörig kommer åt din PIN-kod. Användning av misstag ytterst osannolikt eftersom du måste hålla kortet några centimeter från betalterminalen i några sekunder.

Vad gör jag om mitt kort blir stulet eller borttappat?

Ring omedelbart till spärrtjänsten för kortet på tel 08 555 484 10 (dygnet runt). Om du ringer från utlandet är numret +46 8 555 484 10. Kontakta kundservice för att få ett nytt kort och PIN-kod, 08 555 484 10 (helgfria vardagar 8.00-16.00).

Vad gör jag om någon obehörig får tag på min PIN-kod?

Ring omedelbart till spärrtjänsten för kortet på tel 08 555 484 10 (dygnet runt). Om du ringer från utlandet är numret +46 8 555 484 10. Kontakta kundservice för att få ett nytt kort och PIN-kod, 08 555 484 10 (helgfria vardagar 8.00-16.00).

Jag tror att mitt kort blivit kopierat. Vad ska jag göra?

Ring omedelbart till spärrtjänsten för kortet på tel 08 555 484 10 (dygnet runt). Om du ringer från utlandet är numret +46 8 555 484 10. Kontakta kundservice för att få ett nytt kort och PIN-kod, 08 555 484 10 (helgfria vardagar 8.00-16.00). Kontakta även kortets utfärdare.

Jag misstänker att mina koder kommit i fel händer. Vad ska jag göra?

Ring omedelbart till spärrtjänsten för kortet på tel 08 555 484 10 (dygnet runt). Om du ringer från utlandet är numret +46 8 555 484 10. Kontakta kundservice för att få ett nytt kort och PIN-kod, 08 555 484 10 (helgfria vardagar 8.00-16.00). Kontakta även kortets utfärdare.

Vad avses med phishing?

Med phishing, eller nätfiske, avses försök att skaffa känslig information som betalkortsnummer, PIN-koder eller nätbankskoder genom att t.ex. skicka bluffmeddelanden. Kom ihåg att betalningsinstitut, banker, myndigheter eller någon annan part aldrig frågar efter numret på ditt betalkort eller PIN-kod per e-post eller telefon.

Jag fick ett e-postmeddelande från banken, som frågar efter mina kortuppgifter. Vad ska jag svara?

Kom ihåg att betalningsinstitut, banker, myndigheter eller någon annan part aldrig frågar efter kortnummer eller PIN-kod per e-post eller telefon. Meddelandet bör raderas genast och eventuella länkar ska inte öppnas. Rapportera meddelandet till utfärdaren av ditt betalkort.

Det är något konstigt med uttagsautomaten. Kan jag ta ut kontanter från den? Ska jag anmäla saken någonstans?

Försäkra dig om automatens säkerhet genom att ringa servicenumret som finns på automaten. Använd inte automaten.

Vad betyder kortets köpgräns? Och vad betyder säkerhetsgräns?

Man kan ställa in säkerhetsgränser per dygn för betalkortet, i syfte att garantera säkerheten med kortbetalningar. En av dessa gränser är köpgränsen. Med köpgränsen kan man definiera en maxsumma för alla sammanlagda köp under ett dygn. En annan säkerhetsgräns är uttagsgränsen, som anger hur mycket kontanter som kan tas ut med kortet under ett dygn. Du kan också definiera gränser för nätköp, vilket kan förhindra missbruk på nättjänster. Ditt korts standardgränser kan du se i St1 Appen. Du kan ändra gränserna genom att kontakta St1 Finance kundservice eller ändra själv direkt i appen.

Varför har kortet en geografisk begänsning? Vad är det?

För kortet kan anges geografiska begränsningar för att öka säkerheten. Med den geografiska begränsningen anges var i världen kortet kan användas. Till vardags räcker det att kortet kan användas i Sverige, men då du reser kan begränsningen ändras till att gälla t.ex. hela Europa. Områdena att välja mellan är: Sverige, Norden + Estland, Europa och hela världen. Kortets standardvärde kan du se i St1 Appen. Du kan ändra den geografiska begränsningen direkt i appen eller genom att ringa till St1 Finance kundservice på tel 08 555 484 10 (helgfria vardagar kl 08.00-16.00).

Varför kan jag inte lösa alla ärenden hos er via e-post?

Av säkerhetsskäl frågar vi aldrig efter kunduppgifter såsom kortuppgifter per e-post eller telefon. Via telefon använder vi säker autentisering.

Kort

Hur kan jag få ett kort med en funktion för kontaktlös betalning?

St1 Mastercard möjliggör automatiskt kontaktlös betalning.

Vad innebär kontaktlös betalning?

Kontaktlös betalning kan användas om den totala köpesumman understiger 200 kr. Med kontaktlös betalning avses en betalningstransaktion, där kortet hålls intill betalterminalen och PIN-kod inte inmatas. Betalningen överförs via trådlös kommunikation mellan kort och terminal. Terminalen anger med ljud- och ljussignal att transaktionen lyckats. Du kan betala kontaktlöst vid alla betalterminaler som är märkta med symbolen för kontaktlös betalning (bågsymbol).

Jag har ett kort med en funktion för kontaktlös betalning. Hur kommer jag igång?

Gör ett första köp med ditt nya kort genom att placera kortet i terminalens chipläsare och godkänn transaktionen med kortets PIN-kod. Detta aktiverar funktionen för kontaktlös betalning. Håll sedan kortet cirka tre centimeter från terminalen vid nästa köp för att genomföra en kontaktlös betalning.

Behöver jag en PIN-kod om mitt kort har en funktion för kontaktlös betalning?

En PIN-kod behövs alltid om köpsumman överstiger 200 kr. Ibland kan betalterminalen kräva kodnummer även om köpsumman understiger 200 kr, på så sätt kontrolleras att kortet säkert innehas av sin rätta ägare.

Måste jag använda kontaktlös betalning?

Kontaktlös betalning är säkrare än köp med PIN-kod, men du kan även i fortsättningen använda kortet som tidigare. Du måste inte använda kontaktlös betalning.

Hur kan jag avaktivera funktionen för kontaktlös betalning?

Du behöver inte använda kontaktlös betalning även om kortet möjliggör denna funktion. Du kan även i fortsättningen använda kortet som hittills genom att placera det i betalterminalen och mata in kortets PIN-kod.

Vad ska jag göra om mitt kort blivit stulet eller borttappat?

Ring omedelbart kortets spärrtjänst på tel 08 555 484 10 (dygnet runt). Befinner du dig i utlandet är numret +46 8 555 484 103900.

Hur fungerar kontaktlös betalning? Är det säkert?

Med kontaktlös betalning avses en betalningstransaktion, där kortet hålls intill betalterminalen och ingen PIN-kod matas in. Betalningen överförs på via trådlös kommunikation mellan kort och terminal. Terminalen anger med ljud- och ljussignal att transaktionen lyckats. Kontaktlös betalning är säkert eftersom obehöriga inte kan komma åt PIN-koden samt att kortet inte lämnar din hand.

Kan jag ha flera kort? Kan jag få ett parallellkort?

För närvarande kan endast ett kort anslutas till kontot.

Kan jag ta ut kontanter från en uttagsautomat eller en butikskassa med St1 Mastercard?

Med St1 Mastercard kan du ta ut kontanter i alla kontantuttagsautomater i Sverige och utlandet som är försedda med en Mastercard-symbol. I butikskassa är det tyvärr inte i nuläget möjligt. För att kunna göra ett kontantuttag behöver du vara kund i minst tre månader och uppfyller våra villkor för betaltjänsten.

Vilken valutakurs gäller om jag gör köp i ett land med annan valuta än svenska kronor?

Det aktuella landets valuta konverteras med Mastercards valutakurs.

Kan jag ta ut kontanter utomlands i uttagsautomater?

Ja.

Varje gång du använder ditt kort för att betala eller ta ut pengar i en utländsk valuta, växlar vi valutan till svenska kronor. För det tar vi ett så kallat valutaväxlingspåslag.

Valutaväxlingspåslaget är inkluderat i beloppet som dras från ditt konto. Den slutliga valutaväxlingskursen sätts när transaktionen är genomförd, vilket ibland kan vara några dagar efter att du använde kortet.   

Nu får du sms som innehåller information om valutaväxlingspåslaget i procent, efter att du har gjort kortköp eller uttag i en EES-valuta. Du kan enkelt avregistrera dig från att få sms genom att klicka på länken.

Har St1 Mastercard en funktion för kontaktlös betalning?

Ja. 

Vad innebär kortets geografiska begränsning?

Geografiska begränsningar kan anges för kortet för att öka säkerheten. Med den geografiska begränsningen anges var i världen kortet kan användas. Till vardags räcker det att kortet kan användas i Sverige, men då du reser kan begränsningen ändras till att gälla t.ex. hela Europa. Områdena att välja mellan är: Sverige, Norden + Estland, Europa och hela världen. Kortets standardvärde kan du se i St1 Appen. Du kan ändra den geografiska begränsningen i appen eller genom att ringa till St1 Finance kundservice på tel 08 555 484 10 (helgfria vardagar kl 08.00-16.00).

Vad avses med kortets köpgräns?

Du kan ställa in säkerhetsgränser per dygn för betalkortet, i syfte att garantera säkerheten med kortbetalningar. En av dessa gränser är köpgränsen. Med köpgränsen kan man definiera ett maxbelopp för alla sammanlagda köp under ett dygn. Standardgränsen på kortet är 50 000 kr/dygn men möjlighet finns att ändra till 1000 - 100 000 kr/dygn. Köpgränsen kan dock inte vara högre än kortets kreditgräns. Ditt korts standardgränser kan du se i St1 Appen. Du kan ändra gränserna i appen eller genom att ringa till St1 Finance kundservice på tel 08 555 484 10 (helgfria vardagar kl 08.00-16.00). I framtiden kommer det att vara möjligt att ändra gränserna själv i St1 Appen.

Vad avses med kortets kontantuttagsgräns?

Uttagsgränsen är en säkerhetsgräns som anger hur mycket kontanter som kan tas ut med kortet under ett dygn. Standardgränsen på kortet är 4000 kr/dygn men möjlighet finns att ändra till 0 - 4 000 kr/dygn. Kontantuttagsgränsen får dock inte överskrida kortets kreditgräns. Du kan ändra gränserna i appen eller genom att ringa till St1 Finance kundservice på tel  08 555 484 10 (helgfria vardagar kl 08.00-16.00). I framtiden kommer det att vara möjligt att ändra gränserna själv i St1 Appen. För att kunna göra ett kontantuttag behöver du vara kund i minst tre månader och uppfyller våra villkor för betaltjänsten.

Vad avses med kortets internetköpgräns?

Internetköpgränsen är en säkerhetsgräns som begränsar användningen av kortet för e-handel. Med internetköpgränsen kan man förhindra missbruk av internettjänster. Standardgränsen på kortet är 50 000 kr/dygn men möjlighet finns att ändra till 1000 - 100 000 kr/dygn. Internetköpgränsen får dock inte överskrida kortets kreditgräns. Ditt korts standardgränser kan du se i St1 Appen. Du kan ändra gränserna i appen eller genom att ringa till St1 Finance kundservice på tel 08 555 484 10 (helgfria vardagar kl 08.00-16.00). I framtiden kommer det att vara möjligt att ändra gränserna själv i St1 Appen.

Giltighetstiden för mitt kort närmar sig. Vad ska jag göra?

Vi sänder dig ett nytt kort innan det gamla kortet upphör att gälla. Du kan börja använda ditt nya kort direkt efter mottagandet. Om du använder Apple Pay måste du ta bort det gamla kortet och aktivera det nya kortet i din Apple Wallet.

Jag har nytt namn/ny adress/nya kontaktuppgifter. Vad ska jag göra och vem ska jag meddela om förändringarna?

Dina uppgifter hämtas automatiskt från Folkbokföringsregistret, så se till att de är gällande uppgifter där. Självklart kan du ringa St1 Finance kundservice om du vill ändra e-post eller telefonnummer.

Är det möjligt att få en ny PIN-kod?

Ja, genom att ringa St1 Finance kundservice. För beställning av ny PIN-kod debiteras en avgift enligt prislistan.

Kan jag beställa en ny PIN-kod med appen?

Nej.

Hur ändrar jag säkerhetsgränserna för kortet?

Du kan ändra gränsen för kontantuttag, köpgränsen samt geografiskt användningsområde i appen eller genom att kontakta St1 Finance kundservice.

Jag är studerande. Kan jag få ett St1 Mastercard?

Åldersgränsen för St1 Mastercard är 18 år. Vi gör en helhetsbedömning innan vi beviljar kortet. På basen av denna bedömning avgör vi om kortet kan beviljas.

Internetbetalning med kortet lyckas inte. Vad ska jag göra?

Kolla först i appen att internetköp är tillåtna och du kan alltid kontakta vår kundservice på tel 08 555 484 10.

Hur använder jag mitt kort för internetbetalning?

För att betala med kortet på internet behöver du ditt kortnummer och din CVV/CVC-kod som finns på ditt kort. Om e-butiken använder Mastercards SecureCode-tjänst, behöver du dina internetbankkoder eller BankID för att betala.

När får jag det kort jag beställt?

Det fysiska kortet får du cirka två veckor efter att ansökan beviljats. Den exakta tiden är beroende av postens utdelning.

Jag har skrivit in PIN-koden felaktigt flera gånger och nu fungerar den inte/kortet är låst. Hur gör jag?

Du kan själv aktivera kortet genom att skriva in rätt PIN-kod i kontantuttagsautomaten. Om du har glömt din PIN-kod eller om den inte fungerar, kontakta St1 Finance kundtjänst.

Hur får jag en ny PIN-kod för mitt kort?

Din PIN-kod skickas hem till den adress du angivit efter att det fysiska kortet har levererats. Du kan få en ny PIN-kod genom att ringa till St1 Finance kundservice.

Fungerar Apple Pay med alla St1s kort?

Nej, Apple Pay blir möjligt då du ansöker om St1 Mastercard i St1 Way Sweden, en app du laddar ner på App Store.

Fakturor och kredit

Har St1 Mastercard någon månads- eller årsavgift?

Kortet är helt avgiftsfritt t o m slutet av 2021. Därefter fortsätter kortet att vara avgiftsfritt för aktiva St1- och Shellkunder som använder kortet minst en gång i månaden för betalning på våra stationer (St1 och Shellstationer i Sverige, Finland och Norge). I annat fall är förvaltningsavgiften 30 kr/månad.

Vad är det för ränta på St1 Mastercard?

Räntan är tre månader Euribor + 12% marginal. Den effektiva årsräntan på kontokrediten samt det totala belopp som ska betalas beräknas utifrån ett antagande om ett kreditbelopp på 15 000 kr, ett års kredittid samt att hela krediten lyfts vid samma tillfälle. Ränta och avgifter fastställs för hela kreditperioden och krediten återbetalas i 12 lika stora månatliga delbetalningar. Vid nyttjande av krediten på ditt St1 Mastercard är räntan 3 månader Euribor + 12% marginal, till det tillkommer kontots förvaltningsavgift om 30 kr. Med ovan nämnda antaganden är den effektiva årsräntan 20,74 % och det totala beloppet som ska betalas 16 588,07 kr varav räntor och avgifter uppgår till 1 588,07 kr (Euribor 3/2023).

Ingen förvaltningsavgift debiteras t o m December 2023. Därefter fortsätter kortet att vara avgiftsfritt för aktiva St1- och Shellkunder (St1 Mastercard kontokredit används minst en gång under faktureringsperioden på någon av våra St1 eller Shellstationer). I detta fall är den effektiva årsräntan 15,83 % och det totala beloppet som skall betalas 16 228,07 kr varav räntor och avgifter tillsammans uppgår till 1 228,07 kr (Euribor 3/2023).

Kan jag få min faktura i form av e-faktura?

Som St1 Mastercard-kund kan du få ditt kontoutdrag helt kostnadsfritt genom att antingen ansluta dig till e-faktura eller genom att få en PDF via e-post. Det går även att få kontoutdraget i pappersform för dig som hellre vill det. Om du väljer att få kontoutdraget i pappersform debiteras detta i enlighet med det som anges i vår prislista.

 E-faktura

Anslut dig till e-faktura direkt via din internetbank. St1 Mastercards e-faktura hittar du genom att söka på St1 Finance Mastercard i din internetbank. För att kunna registrera dig behöver du ditt kontonummer som du hittar på ditt kontoutdrag. Om du vill använda det automatiska godkännandet av e-fakturan så att du alltid betalar fakturans totala belopp istället för det lägsta beloppet (10 %, minst 250 SEK), vänligen kontakta kundservice för att få hjälp med detta.

 

Varför har mitt köp debiterats två gånger?

Om en händelse debiterats från ditt konto två gånger beror det oftast på att säljaren har genomfört transaktionen två gånger. Om företaget är bekant från förut, rekommenderar vi att du först kontaktar företaget direkt för att komma överens om lösning och om möjlig ersättning.

 

Om företaget inte accepterar att ersätta beloppet, kan du göra en reklamation efter att den felaktiga summan har debiterats med reklamationsformuläret som finns på St1 Finance hemsida. I reklamationen måste du neka de betalhändelser du har gjort och ange händelsernas datum, säljande företags namn och händelsernas summor. Läs mer om hur man gör en kortreklamation  här.

Vad ska jag göra om jag ser transaktioner jag inte gjort på mitt konto?

Kontakta St1 Finance kundservice på tel 08 555 484 10 (helgfria vardagar kl. 08.00-16.00) och läs mer här om hur du gör en kortreklamation på våra hemsidor.

Jag kan inte identifiera ett visst köp. Vad ska jag göra?

Kontakta St1 Finance kundservice för att vi ska kunna hjälpa dig med att identifiera betalhändelsen med kompletterande information.


Om du fortfarande inte kan identifiera betalhändelsen, bör du göra en kortreklamation med reklamationsformuläret som finns här . Om du misstänker att kortet hamnat i fel händer, spärra kortet genom att ringa vår spärrtjänst på tel 08 555 484 10 (dygnet runt). Befinner du dig i utlandet är numret +46 8 555 484 10

Jag är studerande, kan jag få ett Mastercard?

Åldersgränsen för St1 Mastercard är 18 år. Vi gör en helhetsbedömning innan vi beviljar kortet. På basen av denna bedömning avgör vi om kortet kan beviljas.

När får jag fakturan för mitt St1 Mastercard?

Faktureringsperioden för St1 Mastercard är f om den 16 t om den 15 varje månad och fakturering sker den 15:e förutsatt att det är en helgfri vardag.

 

Mina sidor och konto

Hur kan jag kontrollera mina korttransaktioner och mina kontouppgifter?

Du får enkelt en överblick av ditt St1 Mastercard och kontokredit i St1 Appen. Du får även en månadsfaktura för föregående månads händelser.

Hur kan jag kontrollera och ändra mina egna uppgifter?

Du kan granska dina kund- och kortuppgifter i St1 Appen. Dina personuppgifter uppdateras hos oss automatiskt utifrån de uppgifter som finns i Folkbokföringsregistret. Självklart kan du ändra uppgifter gällande e-post och telefonnummer genom att ringa vår kundservice.

På vilka enheter fungerar St1 Appen?

St1 Appen fungerar på enheter med iOS (iPhone 5 eller senare).

Vilka operativsystem stöder St1 Appen?

St1 Appen och Apple Pay fungerar med följande operativsystem: iOS 11 eller senare.

Min närstående har avlidit. Vad ska jag göra?

St1 Finance får information från Folkbokföringsregistret om en kontokund avlidit. Om en närstående avlidit kan du dock alltid meddela detta till St1 Finance. Hantering av den avlidnes ärenden kräver en särskild fullmakt. Utan en fullmakt kan vi inte diskutera den avlidnes kundförhållande. För bouppteckningen skickar vi ett avgiftsfritt saldointyg, som sänds till den avlidnes adress.

Hur säger jag upp mitt avtal och konto hos St1?

Kontakta vår kundservice om du vill annullera eller avsluta avtalet.

st1-mastercard

ST1 MASTERCARD

Ett internationellt betalkort

St1 Mastercard är ett internationellt betalkort, som fungerar som betalningsmedel såväl i Sverige som utomlands. Kortet accepteras överallt där du hittar Mastercard-symbolen, både i butiker och online.

Det finns ställen som fortfarande inte accepterar kort som betalmedel. Men lugn, med St1 Mastercard är det bara att leta upp en uttagsautomat märkt med Mastercard-symbolen. De finns över hela världen. För att kunna göra ett kontantuttag behöver du vara kund i minst tre månader och uppfyller våra villkor för betaltjänsten.

 

Ny betaltjänstlag i Sverige

 

PSD2 –  Den 1 maj 2018 sker förändringar i Betaltjänstlagen

Nu träder en ny betaltjänstlag i kraft i Sverige med anledning av EU:s andra betaltjänstdirektiv (PSD2). Du som kund behöver inte göra något med anledning av PSD2.

Syftet med förändringarna är att utveckla marknaden för elektroniska betalningar samtidigt som kravet på säkerhet och effektivitet höjs. Några av de viktigaste förändringarna rör:

  • Höjda krav på säkerhet och incidenthantering
  • Nya aktörer skapar förutsättningar för nya sätt att göra betalningar
  • Nya rättigheter och skyldigheter om tillgången till information rörande betalkonton
  • Nya rapporteringskrav gäller för alla typer av betaltjänstleverantörer.

 

Obehörig transaktion

Din självrisk vid en obehörig transaktion sänks från 1 200 till 400 kronor. Så snart du upptäcker att en betalning blivit felaktigt genomförd eller om en obehörig transaktion har gjorts från ditt konto ska du reklamera felet till banken. Banken kommer då att utreda ärendet och betala tillbaka beloppet så fort som möjligt. I vissa fall betalar banken tillbaka beloppet innan utredningen är färdig. I de fall utredningen sedan visar att du inte hade rätt att få tillbaka beloppet får banken ta tillbaka det utbetalda beloppet. Ditt ansvar för obehöriga transaktioner är oförändrat, dvs. högst 12 000 kr, om en transaktion har kunnat genomföras till följd av att du genom grov oaktsamhet brutit mot villkoren för hur du har hanterat ditt kort eller annat betalningsmedel. Även bestämmelsen som säger att du ansvarar för hela den obehöriga transaktionen, om du har hanterat ditt kort eller annat betalningsmedel på enligt lagen ett särskilt klandervärt sätt, är oförändrad.

Vi följer betaltjänstlagen och ändrar betalningstjänstvillkor inom kort.