St1 öppnar ny biogasanläggning i Borås

St1 tar ytterligare ett steg i sin satsning på biogas och öppnar en ny uppgraderings- och förvätskningsanläggning i Borås. Där kommer man att producera flytande biogas, LBG, en del av St1s satsning på LBG i hela Norden. Produktionen är snart igång på anläggningen och invigdes formellt 30 januari.

Borås Energi och Miljö kommer via sin biogasanläggning att leverera rågasen som sedan uppgraderas och förvätskas i St1s nya anläggning. Biogasen kommer att säljas på marknaden som fordonsgas. Och den förvätskade biogasen som kan transporteras längre kommer att kunna säljas över hela Norden.

– Vi är nöjda över partnerskapet och samarbetet vi har med Borås Energi och Miljö så att vi delar av processen hela vägen från produktionen av rågas till uppgradering och förvätskning av biogas, säger Fredrik Åkesson, Head of Biogas Production at St1

Under 2024 öppnar St1 ett flertal stationer för LBG i hela Norden, nu närmast i Finland, och anläggningen, som kommer att ha en kapacitet att årligen producera 60 GWh, kommer att möjliggöra för St1 att möta den ökade efterfrågan på marknaden.

Biogas är en viktig del av energiomställningen i samhället och St1 satsar på såväl komprimerad, som flytande biogas i hela Norden.

–  Att vi utökar vår produktion gör att vi kan fortsätta bygga ut våra stationer för flytande biogas och möta den efterfrågan som finns på marknaden. Partnerskap, som det vi har med Borås Energi och Miljö, är också en viktig del i vår satsning på biogas,” säger Matti Oksanen, ansvarig för biogasaffären på St1.

Den nya anläggningen blir en del i ledet för att producera biogas av boråsarnas matavfall och avloppsslam. St1 har också tagit över de publika tankstationerna och tankningen av avfallsfordon på Sobacken som tidigare ägts av Borås Energi och Miljö. Samarbetet kommer säkerställa ett tätt samarbete i hela produktionsprocessen.

– Vårt samarbete kommer innebära att vi tillsammans kan skapa en större klimatnytta med Borås biogas än om vi hade fortsatt satsningen själva. Borås Energi och Miljö kommer att fortsätta att röta boråsarnas matavfall och avloppsslam, och ST1 kommer att förädla gasen och avyttra biogasen på marknaden. Samarbetet bygger på att vardera parten gör det den är bäst på i värdekedjan, säger Magnus Kårestedt, VD på Borås Energi och Miljö.

St1 satsar på att utöka sin biogasaffär i hela Norden och bygger inte bara ut produktionen och tankstationerna för både CBG och LBG utan också genom strategiska samarbeten och uppköp för att stärka biogasaffären på marknaden.

För frågor, kontakta:
Matti Oksanen
, direktör för gasverksamheten
matti.oksanen@st1.com
Telefon: +358 40 483 6035

För pressfrågor kontakta:
Frida Nilsen Mrad
, Kommunikationschef, St1 Sverige
Frida.Nilsen.Mrad@st1.com
Telefon: +46761482842

 

St1 är en energikoncern vars vision är att vara den ledande producenten och försäljaren av CO₂-medveten energi. Koncernen arbetar med forskning och utveckling i syfte att ta fram ekonomiskt bärkraftiga energilösningar som minskar miljöpåverkan. St1 fokuserar på marknadsföring av bränslen, oljeraffinering och förnybara energilösningar som sofistikerade avfallsbaserade biobränslen och industriell vindkraft. Koncernen har 1 270 marknadsplatser med butiks- och drivmedelsstationer under varumärkena St1 och Shell i Finland, Sverige och Norge. St1 har sitt huvudkontor i Helsingfors och sysselsätter för närvarande över 1 000 personer. Läs mer på www.st1.se

arrow-right
Föregående
1Vision Biogas har erhållit erforderliga myndighetstillstånd och -godkännanden och kommer att lämna ett kontant budpliktsbud till aktieägarna i Biokraft inom kort

30.01.24

Nästa
Nordion Energi och St1 i samarbete om flytande biogas i Göteborgs Hamn

15.03.24

Mer intressant läsning

Se alla inlägg