Eco-driving tips

Med eco-driving/sparsam körning spar du drivmedel. Det är bra både för plånboken och miljön. Här följer några enkla tips.

 1. Dubbdäck ökar drivmedelsförbrukningen - Om du har möjlighet att välja odubbade vinterdäck så är det bättre för din bilekonomi och för miljön. Dubbdäck river upp stora mängder partiklar och sliter på asfalten.
 2. Ta bort takboxen och takräcke - Ta bort takbox och takräcke när du inte använder dem, och töm bagageutrymmet på sådant du inte behöver ha i bilen.
 3. Kontrollera däcktrycket - Se till att däcken har tillverkarens rekommenderade tryck. Ojämn förslitning kan öka bränsleförbrukningen.
 4. Serva bilen regelbundet - Serva bilen enligt instruktionsboken. Byt oljor och filter enligt rekommendationerna i boken, se till att motorn är ren.
 5. Använd inte AC (luftkonditioneringen) annat än när det är absolut nödvändigt. AC-n drar upp till 1 dl drivmedel extra per mil.
 6. Växla upp tidigt och kör på så hög växel som möjligt – Kör bara ett par billängder på ettan innan du lägger i tvåan. Växla från tvåans växel till fyran eller från trean till femman.
 7. Stäng av motorn - Måste du stanna mer än en minut, vid köbildning eller vid trafikljus, stäng av motorn. Många bilar har idag autostop men har inte din bil så är detta bra att tänka på då det är bra för vår miljö. 
 8. Planera din körning - Undvik hastiga inbromsningar och onödiga stopp. Planera körningen så du slipper stanna och starta i onödan.
 9. Motorbromsa - släpp gasen och växla ner. Planera körningen och sänk farten genom att släppa på gasen i tid – och släpp den helt.
 10. Använd normalbreda däck - Extra breda däck ökar drivmedelsförbrukningen.
 11. Håll avståndet till bilen framför. Släpp gasen och rulla mot korsningar och trafikljus.
 12. Använd motorvärmare - det är bra både för plånboken och miljön. Kallstarter drar mycket extradrivmedel – också vid plusgrader.